Vardagsmotionen är viktig för hälsan

Alla har vi hört talas om hur viktig vardagsmotionen är för hälsan, och att det kan göra stor skillnad att ta en halvtimmes promenad eller cykling till jobb, skola eller affär istället för att ta bil eller buss. Det gäller bara att få in rätt tankesätt och att ta sunda beslut så är vanan snart där. Om du har cykling eller löpning som intresse så bör du inte ha några större problem att få in vardagsmotionen, men det kan vara klurigare för dem som inte har något särskilt träningsintresse.

Händerna behöver också röra på sig

Detta är något många glömmer, men visst känns det lite orättvist att händerna ska få arbeta så mycket och ta så mycket smällar under vardagen utan att få något tillbaka? Om du till exempel arbetar vid datorn så rör sig händerna onaturligt flera timmar om dagen. Stretcha eller träna händerna och ta väl hand om dem genom hand- och nagelbehandlingar som kan förhindra sprickor eller irritationer. Måla sedan med ett vackert nagellack för att sätta lite guldkant på tillvaron.

Så påverkar vardagsmotionen hälsan

Enligt 1177 Vårdguiden rekommenderas det att vuxna ska röra sig minst 150 minuter varje vecka. Det kan låta enkelt men det kan trots allt vara svårt att få in i den hektiska vardagen. Dock är det långt ifrån omöjligt och förhoppningsvis kan du med tiden få in mer tid än så. Utöver kondition ger vardagsmotionen dig även följande fördelar:

  • Du blir gladare och får bättre koncentrationsförmåga.
  • Risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar.
  • Bättre sömn.
  • Risken för psykisk ohälsa minskar.

Vill du få in extra vardagsmotion i hemmet?

Vissa av oss har svårare än andra för att lämna hemmet och röra på oss. Kanske är man trött efter jobb eller inte socialt upplagd för att gå till gymmet. Om detta stämmer in på dig så finns det faktiskt några riktigt bra alternativ som du kan utföra i hemmet, nedan ser du mina två favoriter:

  • Crosstrainer. Förutom konditionsträningen så är crosstrainern ett väldigt bra alternativ för dig som vill gå ner i vikt och samtidigt hålla igång musklerna. Samtidigt är den skonsam mot lederna.
  • Motionscykel. Att cykla på en motionscykel är lättare än att träna på crosstrainern. Även motionscykeln är skonsam mot lederna, förbränner fett och ger dig bra kondition. Då motionscykeln inte är lika ansträngande som crosstrainern kan denna vara att rekommendera om du vill sitta och cykla samtidigt som du ser ditt favoritprogram på TV. På så sätt känner du knappt av att du rör på dig när du vant dig, då du är fokuserad på programmet och benen nästan kör på av sig själva.

För de flesta är det svåraste faktiskt att komma igång, att kanske gå från noll till något. Men det är bara att hitta något som du kan få in i din vardagsrutin och sätta igång. Efter två veckors rutin är vanan ofta ganska rotad och kan till och med kännas naturlig för dig.

marinate