Kom igång med löpning

En av de enklaste motionsformerna att komma igång med är löpning. Fördelen är naturligtvis att man bara behöver snöra på sig ett par löpskor och bege sig ut. Förutom att spara tid är löpning en av de motionsformer som bränner mest kalorier, och utvecklar fysiken i hela kroppen.

Fördelarna med löpning

För den som vill hitta en tidseffektiv träningsform är löpning perfekt. Till skillnad mot en aktivitet som måste utföras vid en särskilt plats, kan man ganska snabbt få ihop ett bra träningspass. Gymmet kan för många ligga upp emot en halvtimma bort. Att klä på sig, springa en runda och duscha, kan med god marginal utföras under en enda timme. Betydligt kortare än så, om man verkligen anstränger sig. Detta gör löpning till ett perfekt alternativ, att exempelvis klämma in på lunchrasten. Att spela tennis, gymträna eller simma, kräver en större tidsinsats. Löpning är också en av de träningsformer som bränner mest kalorier per timme, vilket gör det till en bra investering för träningen.

Hur kommer man igång med löpning?

Att komma igång med löpning är enkelt. Den stora utmaningen ligger i att våga ta det extra lugnt i början. En helt ovan löpare kan börja med promenader och lägga in små 5 minuter långa inslag av jogging. När man känner sig redo kan man börja jogga tre gånger i veckan, ungefär 20 minuter per gång. Den som redan tränar andra motionsformer kan börja redan vid detta steget. Man kan sedan öka sin volym av löpning med ungefär 10% per vecka. Siktar man på ett särskilt lopp man ska springa, bör man börja minst tre månader innan det går av stapeln. Vid längre lopp som maraton bör man komma igång minst sex månader innan. Kan man kombinera löpningen med styrketräning så har man ett perfekt träningsverktyg.

marinate