Kom i toppform med en crosstrainer

Hälsan är det värdefullaste som finns och därför bör du ta hand om den så väl som möjligt. Att vara stark och uthållig påverkar både din kropp och ditt mentala välbefinnande. Om du känner att det är dags att ta tag i ditt välmående har du idag fler alternativ och metoder än någonsin.

Genom att satsa på en bra crosstrainer har du allt du behöver för att kunna komma i form. Du slipper ödsla tid och pengar på att färdas till dyra gym och kan blanda olika träningsstilar. Här får du några värdefulla tips på hur din crosstrainer kan hjälpa dig till toppen.

Chocka kroppen med varierad träning

En av de stora fördelarna med en crosstrainer är att du arbetar med hela kroppen och dessutom kan kombinera styrka med kondition. För att få ut så mycket du kan av din träning är det viktigt att du gör den varierad och mångsidig eftersom kroppen tenderar att vänja sig. För att chocka den till maximal prestation rekommenderar alla träningsexperter lite planering i förväg. Du ska helst träna fem-sex gånger i veckan men det innebär inte att du ska köra en timme om dagen, utan snarare att göra något varje dag.

Ett exempel på en bra veckoplan är att börja veckan med ett tuffare program. Du är säkert mer motiverad på en måndag än en lördag och därför bör du göra dig av med det “värsta” först. Kör därför ett längre pass i en relativt lugn rytm och passa samtidigt på att lyssna på en intressant podcast eller en TV-debatt. Dagen efter kan du ta en promenad på morgonen och sedan köra ett kort pass på din crosstrainer innan middagen i tio minuter i kombination med några styrkeövningar.

På onsdagen kör du intervallträning i ca 20 minuter. Du kan antingen köra ett antal omgångar där du tränar lugnt i två minuter och hårt i en, eller köra fem omgångar om fyra minuter i växande och sedan sjunkande intensitet. På torsdagen blir det styrka som gäller. Värm upp på crosstrainern i fem minuter, gör sedan situps, pushups och lyft vikter i tjugo minuter och avsluta med fem minuter på maskinen igen. På fredagen börjar du dagen med 20 minuter crosstraining och på eftermiddagen tar du en promenad. Samma på lördag. Vila på söndag.

Träning för alla

En annan stor fördel med en crosstrainer är att den är mer skonsam mot knäna och lederna än andra träningsformer. Rörelsen är mjuk och stabil och lämpar sig därför även mycket väl för dig som har artros, är överviktig eller gravid. Det är mycket enkelt att träna på den här typen av maskin och kräver ingen övrig utrustning. För att hålla motivationen uppe är det dock alltid klokt att kombinera din träning med musik, appar eller radioprogram. Du kan också ge dig själv små morötter i form av belöningar om du klarat veckoprogrammet eller om du tränar längre än vanligt.

marinate