Träningens betydelse för fysisk hälsa

Regelbunden kondition- och styrketräning är ett måste för en optimal fysisk hälsa. Människan har genom tusentals år av evolution formats till en fysisk varelse som behöver daglig rörelse för att inte drabbas av ledproblem och andra livsstilssjukdomar. Några träningspass i veckan som kombineras med lågintensiv vardagsmotion lägger grunden till ett livslångt välmående.

Även om vardagsmotion är viktigt för den fysiska hälsan kan vardagens alla sysslor ibland leda till en alltför hög stressnivå vilket är mycket negativt för vår hälsa. I samband med exempelvis en flytt är det ofta oerhört mycket som ska ordnas med försäljning av bostad, packning och städning. Att välja en professionell städfirma som hjälper till med flyttstädning i Kristianstad eller på en annan ort är värdefullt eftersom flyttstädningen tar mycket längre tid än vardagsstädningen. Qleano hjälper dig med städningen och garanterar ett bra slutresultat så att du kan lägga tid på ditt arbete och annat i samband med flytten.

Konditionsträning

Konditionsträning leder till att hjärtat förmår att pumpa ut mer syre till musklerna vid varje hjärtslag. Tack vare en bra kondition får du mer livskvalitet eftersom vardagens alla sysslor blir lättare och du inte behöver vila lika mycket. Konditionsträning skapar även fler kapillärer som är de minsta blodkärlen i kroppen. Tack vare fler blodkärl blir energitillförseln till musklerna mer effektiv och du kommer att orka gå, springa och cykla längre sträckor utan paus. Ytterligare en positiv effekt av konditionsträning är att balansen mellan det onda och det goda kolesterolet förbättras och det finns även studier som visar att risken för demens minskar med en bättre kondition.

Träna dina muskler

Med ökad ålder minskar tyvärr muskelmassan i kroppen och det krävs regelbunden styrketräning för att bibehålla eller öka den muskelmassa du har. Genom en stark kropp kommer du att ha en hög livskvalitet genom hela livet. Det är inte roligt att bli så svag att du inte orkar bära hem matkassarna från affären eller gå upp för en trappa när du blir äldre. Kom ihåg att även lägga in balansövningar i ditt styrkepass för att träna upp alla de stabiliserande muskler som gör att du lättare håller balansen och undviker fall.

Om du inte har styrketränat förut är det bästa att be att få en instruktion av en instruktör på en träningsanläggning. Det går även att träna styrka hemma men risken är att du inte belastar musklerna på rätt sätt och tyvärr brukar många också ha svårt för att behålla motivationen för hemmaträningen. Ofta brukar hantlar, gummiband och träningsmattor mest stå och samla damm i ett hörn av garderoben. Gymkort behöver inte vara dyrt om du jämför priser och hittar det mest prisvärda i närheten av ditt hem.

Försök att få till minst ett styrkepass och ett konditionspass varje vecka. Kombinera dessa pass med dagliga promenader och aktivt vardagsarbete i trädgården eller hemmet för att nå en bra fysisk hälsa.

marinate