Tandhälsa

Borsta tänderna är något de flesta av oss gör rutinmässigt, utan att riktigt reflektera över hur det påverkar vår hälsa, förutom att det motverkar karies. Men faktum är att slarv med munhygienen inte bara kan leda till problem med tänderna, det kan också öka risken för att drabbas av andra allvarliga hälsoproblem, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och cancer. Exempelvis kan inflammation i tandköttet leda till inflammation i andra delar av kroppen, och det finns ett starkt samband mellan tandlossning och hjärtinfarkt. Även den psykiska hälsan kan ta skada, eftersom dåliga tänder kan upplevas som något fult och pinsamt för den som lider av det.

Förutom bristande tandvård finns det andra faktorer som ökar risken för problem med tänderna. Många mediciner har muntorrhet som en vanlig biverkning, och bristen på saliv gör det enklare för bakterier att sätta sig i munhålan, vilka sedan genom blodomloppet kan sprida sig till resten av kroppen. Därför är det särskilt viktigt att den som äter medicin borstar tänderna ordentligt och hjälper munnen att producera mer saliv genom att exempelvis tugga sockerfritt tuggummi.

Rökning ökar risken för tandlossning och muncancer, och snus kan verka frätande på tandköttet och munslemhinnan. Då både rökning och snusning även är skadligt för kroppen i övrigt finns det alltså flera goda anledningar att försöka bryta dessa vanor.

Dåliga matvanor kan också visa sig på tänderna. Förutom att socker kan leda till övervikt och diabetes är det också särskilt skadligt för tänderna då det fräter på emaljen. För att låta tänderna vila mellan måltiderna bör man heller inte småäta under dagen, utan istället äta färre men större mål.

Det är viktigt att besöka tandläkare eller tandhygienist med jämna mellanrum, minst en gång om året. Om man befinner sig i riskzonen för att utveckla problem med tänderna, till exempel om man äter mycket mediciner, eller röker eller snusar, kan det vara en bra idé att gå oftare, en gång i halvåret eller en gång var tredje månad. För den som bor i Stockholm är distriktstandvarden.se, en av landets ledande tandvårdskedjor, ett smidigt sätt att hitta en bra tandläkare och boka tid.

Så hur tar man bäst hand om tänderna då? Enligt Vårdguiden 1177 behövs det fler hjälpmedel än tandborste och tandkräm för att få det riktigt rent och undvika att bakterier sätter sig mellan tänderna. Man bör även investera i munvatten eller munsköljningsmedel, och använda tandtråd. Det är viktigt att den tandkräm man använder innehåller fluor, vilket hjälper till att skydda emaljen mot den syra som bildas i munnen när man äter, särskilt när man äter socker. Man bör borsta tänderna både morgon och kväll, och undvika att skölja munnen eller spotta ut tandkrämen när man är färdig, för att låta fluoret stanna kvar i munnen och skydda tänderna.

marinate