Sömnens betydelse för kroppen

Alla levande varelser har ett sömnbehov och det styr väldigt stor del av livets grundfunktioner. Sömnen är själva grunden vi står på för att kunna återhämta oss och kunna ladda batterierna till följande dag. Medan vi sover städas hjärnan och känslor bearbetas samtidigt som nervtrådar förstärks. Och kroppens organ och muskler underhålls medan vi sover i en djup dvala.

För lite sömn kan leda till sjukdom

En god natts sömn gör underverk för det allmänna välbefinnandet. Att sova tillräckligt stärker immunförsvaret och gör att vi kan stå emot sjukdomar bättre och också prestationsförmågan bibehålls på en hög nivå. Att ha en bra sömn är inte bara viktigt för hur vi känner oss följande dag, utan även hur vi mår och utvecklas långsiktigt. Det finns många faktorer som påverkar hur bra vår sömn är. Bland annat fysisk aktivitet har visat sig vara bra för att få en bra kvalitativ sömn. För vuxna har även ett bra sexliv en positiv inverkan, och för vissa kan även hjälpmedel som kvalitativa sexleksaker underlätta för att kunna slappna av och sova bättre.

Fungerar som en verktygslåda

Sömnen aktiverar verkligen de funktioner i kroppen som reparerar allt som måste ses över i våra kroppar. Sådant är viktigt för att förhindra sjukdomar som depression, utmattningssyndrom och till och med diabetes. Även om en god sömn i sig inte helt kan förhindra att vi ibland ändå blir sjuka, är det tillsammans med ett i övrigt hälsosamt liv, något av det viktigaste vi kan ha. Under en fungerande sömn ökar också tillväxthormon som bland annat bygger upp våra muskler. Därför är det extra viktigt med en bra sömnkultur för aktiva idrottare, liksom för barn och ungdomar som fortfarande växer.

Stress har också en koppling till dålig sömn och det är när stressen i sig, leder till att vi ligger vakna på nätterna, som den utgör den största hälsofaran. Det uppstår alltså ett moment-22 när stress leder till att vi inte kan sova, och sömnbristen leder till ökad stress. I yrken där man arbetar med människor är stresstörd sömn vanligast, och det förekommer också oftare för kvinnor än för män.

24-timmars samhället

Det har blivit tunnare gränser för när vi arbetar och när vi ska återhämta oss. Arbeten sker inte längre på ett särskilt ställe utan flyttas allt oftare med oss, vart vi än befinner oss. Ibland enda in i sovrummet, där många ligger med öppna laptopar till sent på natten. Sömn är beroende av att vi kan varva ned ett tag innan vi går och lägger oss. Därför är det viktigt att det finns en rekreationsfas mellan arbete och läggdags, annars blir det som att hoppa av en karusell och försöka sova direkt. De flesta vuxna individer behöver omkring 7 timmar sömn varje natt och undersökningar visar att svenskar i genomsnitt får den sömn som behövs men även att uppemot 11 procent av befolkningen lider av sömnsvårigheter.

marinate