Ska man ta kosttillskott?

På marknaden finns det idag massor med kosttillskott i form av tabletter, vätskor, sprayer och pulver. Medan vissa, som multivitaminer, innehåller ett allmänt tillskott av mineraler och vitaminer så är andra mer specifika. Så behöver vi verkligen allt det här?

Enligt Livsmedelsverket så behöver en vanlig, frisk människa med ett normalt kostintag inga tillbehör då allt kommer naturligt från det vi äter och dricker. I vissa fall, som vid sjukdomar eller graviditet, så kan det däremot vara nödvändigt att skjuta på lite extra med ett visst ämne men bara om man konsulterat en läkare först. Ofta handlar det om tillfälliga perioder då man behöver tillskottet men i vissa fall kan man faktiskt behöva få in extra ämnen för resten av livet.

Några typiska tillskott som människor ibland kan behöva är B12 för veganer och vegetarianer, då detta är ett ämne som nästan uteslutande kommer ifrån kött och animaliska produkter, liksom D-vitamin åt människor som inte får vistas ute i ljus mycket. Det kan dock vara rent skadligt att få i sig för mycket av vissa ämnen, som till exempel järn, och man bör absolut inte ta kosttillskott på eget bevåg.

marinate