Myter om hälsa

Trots att vi lever i moderna tider med en vetenskap som ständigt skördar framgångar så finns det fortfarande en hel del myter om hälsa som helt enkelt inte vill gå bort. Att man blir förkyld av att vara kall är en typisk sådan eller att man bara använder 10-20 % av sin hjärnkapacitet. Några andra vanliga myter är de följande:

  • Tänder/mage fräts bort av läsk. Visst, man få hål i tänderna av socker och det är sannerligen inte nyttigt med läsk, men kroppen är utrustad att bryta ner ämnet utan att det sker något dramatiskt över natten.
  • Stress ger magsår. Även om man kan få magknip av att vara stressad och orolig så är det framförallt en bakterie som orsakar detta allvarliga hälsoproblem.
  • Hår växer för evigt. Efter ungefär tre år så slutar en människas hår oftast att växa naturligt och det har ingenting att göra med hur ofta man klipper sig. Anledningen är helt enkelt att det faller av. Och nej, det fortsätter inte växa efter att man har dött!
  • C-vitamin hjälper mot förkylningar. Äter man en normal kost får man i sig tillräckligt med C-vitamin och allt överskott åker ut när man urinerar.
marinate