Kostens inverkan på hälsa och utseende

Valet av det vi stoppar i oss har många konsekvenser. Det gäller därför att man tänker till ordentligt innan man enbart går efter smaklökarna eller det man för tillfället är sugen på. Hälsan är givetvis det viktigaste man ska ha i åtanke när man väljer sin kost, men även det yttre påverkas. Så har man till exempel problem med håravfall eller sköra naglar kan det även vara ett tecken på att kroppen fattas något. Därför kan ditt yttre visa hur väl du sköter din kost. I vissa fall kan man även behöva tillföra extra tillskott, vitaminer eller mineraler för att tillgodose kroppens behov.

Håravfall & naglar

Naglar och hår kan påverkas av många olika faktorer. Det finns olika typer av håravfall, vissa är ärftliga medan andra beror på sjukdom eller brist på vitaminer eller mineraler. I vissa fall kan en hårtransplantation behövas för att uppnå önskat resultat. Andra gånger kan det bero på en orsak som går att åtgärda själv, såsom:

  • Brist på järn, folsyra och vitamin B12. Dessa brister kan medföra en rad olika symptom på kroppen men håravfall är en av dem som man kan se på det yttre. Järnbrist kan även ge spröda och sköra naglar. Du kan åtgärda detta med hjälp av kosttillskott eller vitaminer, eller genom att välja livsmedel som är rika på dessa vitaminer och mineraler. Livsmedel som är rika på dessa är bland annat animaliska livsmedel samt baljväxter.
  • Bantning. Intensiv bantning kan medföra näringsbrist, vilket kan resultera i att man tappar hår samt att naglarna försvagas. Det beror på näringsbrist av någon form som uppkommit till följd av den näringsfattiga maten. Tänk på att ta väl hand om din kropp även under en viktnedgångsfas samt se till att den får de näringsämnen och den energi som är nödvändig.

Sinnesstämning

Det är inte enbart rörelse och kondition som har en inverkan på vår sinnesstämning. Även kosten kan påverka en hel del. Det sägs exempelvis att man kan bli gladare av baljväxter, nötter och oliver. Det finns även mat som hjälper dig med inlärning och koncentration. Till exempel kan fisk och växtbaserad mat hjälpa hjärnan på traven.

Kolesterol

Det gäller att hitta en god balans mellan intag av det goda och det onda kolesterolet. Det onda kolesterolet “LDL-kolesterolet” gör att risken för åderförfettning ökar och kan därmed även öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. HDL-kolesterolet hjälper istället överblivet kolesterol att transporteras bort från kroppen. Ur denna synpunkt kan exempelvis havrekli och nötter vara bra livsmedel medan man ska minska på det mättande fettet.

Kosten påverkar således vårt välbefinnande och vårt yttre i allra högsta grad, så tänk dig noga för när du planerar maten för veckan. På så sätt kan du hjälpa dina problemområden lite extra och arbeta förebyggande mot andra negativa påverkningar.

marinate