Hemligheter bakom ett långt liv

Lite då och då dyker det upp nyheter om människor som lyckats leva långt efter sina första hundra år och den vanligaste frågan som journalisterna ställer brukar vara “Vad är din hemlighet?”. Att leva länge och att få vara frisk och kry är en dröm för de flesta och även om dessa olika “hundraplus-åringar” ofta har ganska olika recept så finns det i de flesta fall vissa gemensamma faktorer som tycks ha spelat roll.

En av världens äldsta människor just nu är den bolivianska Mama Julia som föddes vid det förra sekelskiftet. Trots sin ålder är hon fortfarande pigg och kry och kunde till och med spela gitarr för sina gäster på sitt 118:e födelsedagskalas. Hon lever ett ganska enkelt liv med sina hundar och katter i ett litet lerbrickshus och hävdar sig njuta av livets varje sekund.

Känner ni igen historien? När riktigt gamla människor tillfrågas om sina liv så är det just energin och livsbejakandet som ofta är det återkommande temat. De har varit aktiva, haft intressen, rört på sig mycket och haft en positiv inställning. De har aldrig satt sig ner i TV-soffan och bestämt att “nu är jag gammal” och det har alltid funnits saker att göra.

Idag ägnas mycket forskning åt hur man kan leva så länge som möjligt och förutom saker som man inte kan råda åt, som gener, så tyder allt på att ju mer man rör på sig i sin vardag desto friskare är man. Till det kommer en kost som huvudsakligen är lätt och övervägande vegetarisk och att man under sitt liv haft normalvikt eller varit åt det smalare hållet. En ytterligare avgörande faktor tycks också vara den positiva inställningen och mycket tyder åt att alla faktorer hänger samman.

marinate