Hälsa börjar med goda vanor

Det kan kännas som ett stort steg att börja träna och leva ett mer hälsosamt liv, samtidigt som många också längtar efter att komma i form. Det är också många som försöker komma i form eller bantar för att gå ner i vikt, men som upplever att de misslyckas. Du ska nu få tips på hur du lyckas lägga om dina vanor och leva mer hälsosamt – för resten av ditt liv!

Fatta ett beslut

Det första som du behöver göra för att lyckas komma i form är att fatta ett beslut. Det är viktigt att det är ditt eget beslut och inte något som du gör för att andra tycker det eller för att du upplever att du borde. Tänk igenom beslutet – vill du verkligen satsa på att förändra dina vanor? Det underlättar att sedan berätta för andra att du beslutat att komma i form och leva mer hälsosamt. Börja med att berätta det för personer som du vet är stöttande och som kanske tränar eller själva går i samma tankar. Det är också viktigt att hälsa och motion inte blir ännu ett stressmoment i livet att klara av – det motverkar målet. Om ditt vardagsliv är stressigt kan du ta hjälpa av middagsfrid som erbjuder hälsosamma och prisvärda matkassar – då kan du fokusera på viktigare saker!

Vanor

Egentligen kommer ohälsan inte av att äta en vaniljbulle då och då eller för att du ser på tv eller sitter framför datorn. Det är när då och då blir vanor som problemet uppstår. Det som du behöver förändra är dina dagliga vanor, inte att sluta äta gott eller chilla framför en film i soffan. Sätt dig ner vid köksbordet med papper och penna. Tänk igenom hur du lever, vad du äter under en dag, hur mycket, eller lite, som du rör dig och när du brukar somna. Skriv ner – det underlättar att konkretisera problemen för att kunna lösa dem. Enligt forskning tar det 66 dagar att förändra en vana. Om du försöker förändra alla dina vanor på en och samma gång, är risken stor att du inte lyckas. Tänk långsiktigt och börja med en eller två vanor och se till att verkligen hålla dem varje dag.

Viktiga vanor

Istället för att förbjuda viss mat eller vissa aktiviteter, så byter du ut och lägger till aktiviteter. Om du inte äter frukost eller hälsosamma mellanmål bör det vara dina första vanor att arbeta med, tillsammans med motion. I början är det viktiga inte hur mycket du rör på dig, utan att du medvetet börjar röra på dig varje dag. Det är många som kommit i form och gått ner i vikt genom att bara promenera – ett enkelt och billigt sätt att motionera på. Besluta dig för att promenera 20 minuter varje dag, oavsett väder, och du kommer börja se skillnad på både midjemått och på hur kläderna sitter. Det är också viktigt att hålla motivationen upp: börja läsa tidningar och bloggar om träning för att få inspiration och börja identifiera dig med ett hälsosamt liv.

marinate