Du har säkert hört den gamla myten om att förkylningar orsakas av kyla. Trots undervisning av lärare, forskare och läkare är det en gammal skröna som inte vill ge med sig, och än idag finns det människor som tror att det finns en koppling mellan sjukdomen och vädret. Det bör dock avfärdas en gång för alla, förkylning orsakas av virus och inget annat!
Så hur kommer det sig att så många människor blir förkylda just när det är kallt? Under vinterhalvåret är det ju extra vanligt att folk insjuknar, det måste väl bero på temperaturen? Här kan du läsa om hur det hela ligger till.
Trängsel och torr luft
Förkylningar är mycket smittsamma och du kan drabbas på framförallt två sätt, genom luften då någon nyser eller hostar rakt ut eller om du tar i ett föremål eller i någons hand där viruset ligger. Efter det tar det mellan en till fem dagar innan du får de första symptomen som till exempel halsont eller snuva. För att förhindra smitta kan du ta munsprayen Coldzyme som kan förebygga att virus sätter sig på dina slemhinnor och dessutom förkortar sjukdomsförloppet om du ändå drabbats.
Anledningen att så många drabbas just på vintern har framförallt att göra med att kylan får folk att komma närmare i kontakt med varandra, exempelvis genom att åka kollektivtrafik och att vistas inomhus mer. Den låga temperaturen gör också luften torrare, vilket i sin tur leder till att viruset kan färdas längre och snabbare. Kaka på kaka, med andra ord. I Sverige har förkylningar sedan länge betraktats som något enkelt och ofarligt men i andra kulturer som den japanska har folk alltid tagit smittrisken på allvar. Japaner bär munskydd när de blir förkylda av hänsyn till andra, och barns temp kontrolleras innan de får komma in på dagis.