När det kommer till psykisk ohälsa så är depression en av de allra vanligaste varianterna. I Sverige räknar man med att ungefär var femte person någon gång i livet upplever en depression. Det är vanligare att kvinnor drabbas än män och ungefär var tredje person som får diagnosen kommer att uppleva fler än en depression.
Om man aldrig har upplevt depression eller om man misstänker att man själv eller någon i ens omgivning har drabbats så kan det alltid vara bra att skaffa information om ämnet. Ett bra forum att börja på är Vårdguiden där man dels kan läsa om depression och många andra fysiska och psykiska tillstånd, men också få bra information om vart man kan vända sig vid behov.
Symptom
Ett mycket vanligt missförstånd när det kommer till depression är att en människa som drabbats går omkring och är ledsen. Man brukar ju till och med kalla en nedstämd person för “deppig” och som uttryck används ordet även för att beteckna allmän lealöshet eller sorg. Riktigt så enkelt är det dock inte, vilket varje person som genomgått en depression kan intyga, och tyvärr finns det en rejäl portion otålighet och ignorans från omvärlden i många fall.
En deprimerad person kan var högfunktionell och till och med framstå som glad, medan en butter och kanske lite tillbakadragen människa inte alls nödvändigtvis är deprimerad. Depression går mycket djupare än hur en individ beter sig och trots att det finns många olika varianter så brukar de flesta deprimerade uppleva följande symtom:
- Hopplöshet. Det finns ingen mening med livet och ens tillvaro och det upplevs ofta som omöjligt att glädjas åt något.
- Apati. Man kan ha svårigheter att göra enkla saker som att sköta sin personliga hygien och att äta. Många upplever momentet att gå upp på morgonen som oerhört svårt då man saknar meningen med det. Ytterst lite eller ingenting berör en.
- Bristande självkänsla. Den egna existensen upplevs som mindre värd eller till och med helt värdelös.
Det går över
Att komma ur en depression är inte det lättaste men de goda nyheterna är att det i de allra flesta fallen faktiskt går med lite hjälp och tålamod. Genom att tala om sina känslor med vänner eller en terapeut har man tagit ett viktigt steg i rätt riktning och man kan även göra en hel del på egen hand, som att röra på sig, syssla med en ny hobby, äta bra och god mat och att lyssna på energigivande musik.
I svåra fall kan man också behandlas medicinskt mot depression, och då handlar det ofta om att hitta en bra balans mellan att trubba av de värsta känslorna samtidigt som man ger en liten energikick åt den drabbade.